Bihar Board Matric Class 10 Science MCQ Objective and Subjective Official Answer Key 2019 1st Sitting Exam- 23.02.2019 | Phali Pali Science Exam 2019 Matric Official Answer Key

4 6,476

Bihar School Examination Board has successfully conducted the exam of Science Paper of 1st Sitting/ Shift for Matric/ Class 10 student. The exam was conducted on 23-02-2019 in two shift i.e 1st sitting and 2nd sitting. Since the exam of 1st sitting is over hence students are busy in searching the answer key of Matric/CLass 10 Science Exam 1st Sitting/Shift answer key 2019. There were 10 sets asked in Science exam of matric Bihar board 2019 in 1st sitting/ Shift. The set asked were namely A, B, C, D, E, F, G, H, I and J.

Team BSEB Portal and Aglatarget are ready with the answer key of Matric exam 2019 Science Paper 2019 for 1st Sitting/ Pali/ Shift. The student can match their answer key by clicking on their set code.

Note: The official answer key of the Bihar Board Matric exam 2019 for  Science Paper 1st sitting has been updated on 10.03.2019 at 06:15 PM

 SET -E 

1. Which of the following is malaria parasite?

Ans- Plasmodium

2. Which of the following is the ideal energy source?

Ans- Biomass

3. How many electrons are there in the outer orbit of an atom of sulphur?

Ans- 6

4. How many chambers are present in the human heart?

Ans- 4

5. What type of mode of nutrition are found in fungi?

Ans- None of them

6.Which of the following is unsaturated hydrocarbons ?

Ans –C2H4

7.Which of the following lens have positive focal length ?

Ans-Convex Lens

8.Which lens can be used for correction of hypermetropia?

Ans-Convex Lens

9.What is the process of forming a thick oxide layer on aluminum is called?

Ans- Galvanization

10.what is the commercial unit of electrical energy?

Ans- Watt Hour

11. The far point of a normal vision is?

Ans- 25cm

12. How many bonds are formed between two atoms of hydrogen?

Ans-Single Bond

13. Which of the following creates a food chain?

Ans- Grass goat and human

14. Which among these do not acts as an endocrine gland as well as exocrine gland?

Ans- Pancreas

15. Which gas is responsible for global warming?

Ans- CO2

16. Which carbon is more reactive?

Ans- CH4

17. Which mirror is used as the comic mirror of passenger vehicles?

Ans- Convex mirror

18. Where the gall juice is secreted?

Ans- In the liver

21. Which one of the following character is not inheritable?

Ans- Body type

22. The number of groups in the modern periodic table is?

Ans- 18

23. How many oxygens is there in a molecule of glucose?

Ans- 6

24. Which colour has the largest wavelength?

Ans- Red

25. According to Flemings’ left-hand rule the index rule, the index finger of the left hand indicated?

Ans- Direction of Magnetic Field

26. Which of the following can be used as a compound fuel?

Ans- Ethanol

27. Which substance changes the colour of red litmus to blue?

Ans- Base

28. According to new cartesian sign convention object distance of an object placed before a minor is taken?

Ans- positive

29. Food cans are coated with tin not with zinc because

Ans- zinc is more reactive than tin

30. Which of the following is not a receptor organs?

Ans- Brain

31. On decreasing the number of resistors from a parallel combination of resistors are total resistance of new combination resistor in parallel

Ans- Increases

32. Example of homologous organs are

Ans- Potato and runner of grass

33. Which one of the following term represents electric power in the electric circuit?

Ans- IR^2

34. A rectangular coil of copper wire is rotated in a magnetic field the direction of induced current in the coil changes once in every?

Ans- half rotation

35. Which of the following is an example of regeneration?

Ans- Hydra

36. Which is the non-biodegradable waste?

Ans- Thermocol

37. Which phenomenon of light does the Tyndall effect show?

Ans- The scattering of light

38. Male reproductive part of the flower is

Ans- Pistil

39. The chemical formula of bleaching powder?

Ans- CaCoCl2

40. Which is not responsible for Ganga pollution?

Ans- Fishing farming in Ganga

Answer key of Matric Science in Hindi

1.निम्नलिखित से कौन मलेरिया परजीवी है?

उत्तर- प्लाज्मोडियम

2.निम्न में से उत्तम ऊर्जा स्रोत कौन सा है?

उत्तर- बायोमास

3. सल्फर के एक परमाणु की बाहरी कक्षा में कितने इलेक्ट्रॉन होते हैं?

उत्तर- 6

4. मानव हृदय में कोष्ठो की संख्या कितनी होती है?

उत्तर- 4

5. कवक में पोषण की कौन-कौन सी विधि पाई जाती हैं?

उत्तर- इनमे से कोई नहीं

6. निम्न में से कौन सा असंतृप्त हाइड्रोकार्बन है?

उत्तर –C2H4

7. निम्न में से कौन किस लेंस की फोकस दूरी धनात्मक होती है?

उत्तर -उत्तल लेंस

8. किस लेंस का उपयोग कर दीर्घदृष्टि दोष को संशोधित किया जा सकता है?

उत्तर- उत्तल लेंस

9. एलुमिनियम पर मोटी ऑक्साइड के परत चढाने की प्रक्रिया कहलाती है?

उत्तर- जस्तीकरण

10. विद्युत ऊर्जा का व्यापारिक मात्रक क्या है?

उत्तर- व्हाट ऑवर

11. सामान्य नेत्र के लिए दूर बिंदु है?

उत्तर-

12. हाइड्रोजन के दो परमाणुओं के बीच कितने आबंध बनते हैं?

उत्तर- एक आबंध

13.  निम्न में से कौन आहार श्रृंखला का निर्माण करता है?

उत्तर- घास बकरी और मानव

14.  कौन अंत स्रावी और बाह्य स्रावी ग्रंथि के कार्य नहीं करते हैं?

उत्तर- अग्न्याशय

15. कौन सी गैस वैश्विक उष्मन के लिए उत्तरदायी है?

उत्तर- कार्बन डाइ ऑक्साइड

16. कौन सा कार्बोन अधिक अभिक्रियाशील है ?

उत्तर- 18

22. ग्लूकोज के एक अणु में ऑक्सीजन के कितने प्रमाणु होते है?

उत्तर- 6

23. शुद्ध जल का पीएच मान होता है?

उत्तर- 7

24. किस वर्ण रंग का तरंग दैर्ध्य सबसे बड़ा है?

उत्तर- लाल

25. फ्लेमिंग के वाम हस्त नियम के बाएं हाथ की तर्जनी संकेत करती है?

उत्तर-  चुम्बकीये क्षेत्र की दिशा

26. निम्न में से कौन सा यौगिक ईंधन के रूप में इस्तेमाल किया जा सकता है?

उत्तर- इथेनॉल

27. कौन सा पदार्थ लाल लिटमस को नीला कर देता है?

उत्तर- क्षार Base

28. नयी कतिये चिन्ह परिपाटी के अनुसार दर्पण के सामने रखे बिम्ब की दुरी ली जाती है ?

उत्तर- ऋणात्मक

29. खाद पदार्थ के डिब्बों पर जिंक के बजाय टिन का लेप होता है क्योंकि

उत्तर- टिन की अपेक्षा जिंक अधिक अभिक्रियाशील है

30. निम्न में से कौन सा अंग संवेदग्राही नहीं है ?

उत्तर- दिमाग

31. समांतर क्रम में समायोजित प्रतिरोध की संख्या घटने के उपरांत संयोजक प्रतिरोध का कुल प्रतिरोध

उत्तर- बढ़ता है

32. समजात अंग का उदाहरण है?

उत्तर- आलू और घास के ऊपरी भूस्तरी

33. निम्न में से कौन सा पद विद्युत परिपथ में विद्युत शक्ति को निरूपित करता है ?

उत्तर- IR^2

34.  तांबे की तार की एक आयतकार कुंडली किसी चुंबकीय क्षेत्र में घूर्णी गति कर रही है. इस कुंडली में प्रेषित विद्युत धारा की दिशा में कितने परिक्रमा के पश्चात परिवर्तन होता है आंखें?

उत्तर- आधे

35.  निम्नलिखित में से कौन पुणवर्धन का उदाहरण है?

उत्तर- Hydra

36. कौन सा अजैव निम्नकरणीय कचरा है?

उत्तर- थर्माकोल

37. टिंडल प्रभाव प्रकाश की कौनसी परिघटना को प्रदर्शित करता है?

उत्तर- प्रकाश का परिक्रमण

38. पुष्प का नर जन जांग कहलाता है ?

उत्तर- नरकेसर

39. बिरजाकपूर्ण का रासायनिक सूत्र है ?

उत्तर- CaCoCl2

40. निम्न में से कौन गंगा प्रदूषण के लिए उत्तरदाई नहीं है?

उत्तर- गंगा में मछली पालन

 

Subscribe to our newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
4 Comments
  1. Nagarjun kumar says

    मैथ सब्जेक्ट से आने वाले क्वेश्चन इंपोर्टेंट इंपोर्टेंट कौन है थोड़ा बताइए सर

    1. [email protected] says

      Ofcourse.

  2. Soni kumari says

    Questions number 5 ,9 ,20 ,32 & 37worng answer hai ,please cheak it

  3. Harendra kumar kushwaha says

    Comment:math ka answer kye chahiye

Leave A Reply

Your email address will not be published.